-

deszcznocity

Zalecenia żywieniowe Dr Bernstein’a da cukrzyków

Listopad miesiącem świadomości cukrzycy
 

Podstawą protokołu jest przestrzeganie diety ubogowęglowodanowej. Dozwolone produkty, w dużym skrócie:

**Węgle:** wszystkie warzywa o kolorze białym lub zielonym rosnące nad ziemia. No i wszelkie kiszonki.

**Białko**: mięso, ryby, owoce morza, jaja

**Tłuszcze**: tylko odzwierzęce z wyjątkiem oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego

**Nabiał**: byle tłustszy; 
chudy nabiał NIE ( mleko, jogurt, kefir, maslanka i niskoprocentowa śmietany) – za dużo węgli; 
sery jak najbardziej, ale twarogu **maksymalnie** DWIE ŁYŻKI do posiłku

**Nasiona**: orzechy, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam

**Przyprawy **- co kto lubi

**Napoje **- bez cukru, słodzików, fruktozy, UWAGA na herbaty owocowe i ziołowe!

**Owoce** - tylko tzw. warzywa psiankowate (ktore de facto sa owocami) rosnace nad ziemia - w ograniczonych ilosciach

**ZABRONIONE: **
produkty mączne,
produkty zbożowe
warzywa skrobiowe (czyli rosnace w ziemi)
cukier
fruktoza
syrop glukozowo-fruktozowy
slodkie owoce i soki

https://youtu.be/lkSGV0IU9c8

***

Po dwoch latach choroby moge z cala swiadomoscia powiedziec, ze praktycznie nikomu (oprócz samych cukrzyków) nie zależy na tym, żeby pacjent miał normalne cukry, bo to oznacza ograniczenie insuliny i lekow do minimum (lub calkowite ich odstawienie) a takze cofanie sie i brak powiklan cukrzycowych.

Majac to na wzgledzie oraz dramatyczny stan wiedzy (a raczej niewiedze i tzw. ciemnogrod) nie tylko wsrod pacjentow (niewazne czy "ze stazem", czy "swiezych") ale przede wszystkim personelu medycznego i dietetykow w Polsce - postanowiłem przetłumaczyć i wydać książkę Dr. Bernstein'a po polsku. Dzieki tej ksiazce cukrzyk moze osiagnac cukry jak u zdrowej osoby. Nie jest to latwe, bo wymaga nauczenia sie zawartych w tej ksiazce rad na pamiec, rygorystycznego przestrzegania zalecen zywieniowych i bycia swiadomym swojego ciala. Ale ten sposob w odroznieniu od mantry "mozesz jesc wszystko - tylko pamietaj wziac leki" naprawde dziala.

Wiedza zawarta w ksiazce nie jest dostepna po polsku nigdzie, oprocz drobnych fragmentów na grupie , ktora stworzylem z potrzeby serca: Protokół Dr Bernstein’a dla cukrzyków - po zobaczeniu do jakiej rozpaczy doprowadza cukrzykow w Polsce brak wiedzy, lub zle informacje przekazywane przez lekarzy i personel medyczny i dietetyczny.

Dostałem już komentarze od "zatroskanych", że kwota zbiórki jest za wysoka. Takie osoby nie wiedzą, co mówią. To jest zagraniczna pozycja, wiec za prawa autorskie zaplacić muszę w dolarach, a nie orzechach. Zamierzam to wydać porządnie, a nie jak makulaturę. Dodatkowo będą dołączone dwa artykuły medyczne, za które muszę osobno jeszcze zapłacić kolejne prawa autorskie. To ma być jak "biblia" cukrzyka, bo zasadniczo tym jest ta książka. Stąd taki koszt.

Jeśli możesz - udostępnij ten wpis gdzie tylko sie da.

Kończąc zacytuję samego Bernsteina: "Co prawda (na cukrzycę jeszcze) nie ma lekarstwa, ale jest sposób."

Ktokolwiek chciałby pomóc mi w wydaniu tej ksiazki po polsku, może wpłacać środki na pomagam.pl/bernstein



tagi: dieta  cukrzyca  insulinooporność  styl życia 

deszcznocity
23 listopada 2021 19:26
15     5421    6 zaloguj sie by polubić

Komentarze:

chlor @deszcznocity
23 listopada 2021 19:44

Dziwne z tym mlekiem. Mleko krowie zawiera ok 5% cukru mlekowego (laktoza). Po fermentacji nie powinno być go wcale, a jednak maślanka ze sklepu nadal zawiera 5% cukru. Jak to robią?

 

 

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @chlor 23 listopada 2021 19:44
23 listopada 2021 20:38

Nie wiem, nie znam dzisiejszego procesu technologicznego. Jako ct1 wiem , ze mleko wybija moje cukry w kosmos. 

Moja ogólna uwaga jest taka, ze to jak kiedyś powstawały produkty spożywcze ma niewiele wspólnego z dzisiejszymi procesami technologicznymi. Najlepszym przykładem jest chleb. Pomijając już aspekt kultywowania ziarna (modyfikowane genetycznie oraz pryskanie roundup'em) a skupiając się jedynie na procesie jego przekształcania do postaci chleba:

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @deszcznocity
23 listopada 2021 20:41

Biała mąka, z której wypieka się ogólnodostępne pieczywo na początku procesu przetwórczego nie jest biała po skruszeniu ziarna, tylko brązowa. Usuwa się otręby i wszystkie wartości odżywcze a pozostawia sam środek nasiona. Tę pozostałość wybiela się chlorem, który sam w sobie już jest toksyczny dla tarczycy. 

 Chlor reagując z białkami z mąki przekształca się w substancję o nazwie Alloksan.

 Substancja ta używana jest w laboratoriach jako wywołująca cukrzycę u badanych zwierząt. Alloksan niszczy komórki trzustki odpowiadające za produkcję insuliny.
Czy u człowieka też tak działa? Nie ma badań klinicznych, ale wiemy, że układ pokarmowy szczurów (zwierzęta laboratoryjne) jest identycznie zbudowany jak ludzki. Więc nie ma wątpliwości, że u nas efekt będzie podobny. 

Nie wiem jakie jest  Średnie dzienne spożycie pieczywa w Polsce ale podejrzewam  pół bochenka dziennie. Nie trudno sobie wyobrazić, jak dużo Polacy dostarczają do swoich organizmów zarówno chloru jak i alloksanu. Większość z nich spożywa typowy, biały chleb z pszenicy albo bułeczki. 

 A czy ktoś mówi o suplementacji jodem u każdego zjadacza pieczywa? a przecież chlor wypiera jod z komórek tarczycy. Bez jodu chorujemy.

zrodlo: Joanna Kozub nutrition

zaloguj się by móc komentować

Wrotycz1 @chlor 23 listopada 2021 19:44
23 listopada 2021 20:55

Maślanka nie jest fermentowana. Fermentowane kefiry są "zasilane" mlekiem sproszkowanym. Na szczęście nie wszystkie.

zaloguj się by móc komentować

chlor @deszcznocity
23 listopada 2021 21:00

W skwaśniałym produkcie mlecznym nie ma prawa być cukru, a jest...Od kilku lat nie kupuję chleba tylko piekę z prawdziwej mąki. Kromka do śniadania. Problem na tym polega, że te zalecane produkty są niedostępne albo za drogie. Wątroba niby bardzo zdrowa, ale to co leży w sklepie to gąbka nasycona truciznami z paszy. Skąd wziąć prawdziwe mięso?

 

 

zaloguj się by móc komentować

chlor @Wrotycz1 23 listopada 2021 20:55
23 listopada 2021 21:10

Za "moich czasów" maślanka to była taka prawie bezbarwna ciecz z białym osadem na dnie. Produkt samorzutnej fermentacji odpadu po produkccji masła.

 

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @chlor 23 listopada 2021 21:00
23 listopada 2021 21:19

Nie wiem jak to jest w Polsce, sadze ze trzeba pytać weterynarzy. Mieszkam w Szwajcarii i kupuje tylko wołowinę i cielęcinę (w marketach). Droga strasznie, ale bardzo dobrze się po niej czuje. 

zaloguj się by móc komentować

Wrotycz1 @chlor 23 listopada 2021 21:00
23 listopada 2021 22:45

Przepraszam, nie reklamuję ale tylko informuję "Highland Beef znad Pilicy".

zaloguj się by móc komentować

kskiba19 @chlor 23 listopada 2021 21:10
23 listopada 2021 23:38

Coś takiego jest w opakowaniu mozzarelli. Serwatkę wypijam, ser zjadam i jest dobrze.

zaloguj się by móc komentować

kskiba19 @deszcznocity 23 listopada 2021 20:41
23 listopada 2021 23:53

Mam pytanie. Po co wybielać mąkę? Przecież jest biała. Była biała lata temu z młyna we wsi i teraz też jest biała z młyna kilkanaście kilometrów dalej.

A jak kartofle? Bo bez kartofli to bida. Lubię.

A kasze?

Pozdrawiam

zaloguj się by móc komentować

glicek @deszcznocity
24 listopada 2021 15:41

Jak się ma dieta vegańska - eliminującą wszelkie produty zwierzęce i opartą na warzywach i owocach - do ww. zaleceń? Przejście cukrzyka na dietę vegańską z poduktami o niezerowym indexie glikemicznym pogarsza chorobę? czy nic nie zmienia?

ps: a w ogóle to precz z mężczyznami... #jprd

https://sukces.rp.pl/weganizm/art19131711-raport-dieta-mezczyzn-duzo-bardziej-szkodliwa-dla-klimatu-niz-dieta-kobiet

Żródło: Rz na bazie Guardiana czyli cymes cymesem pogania.

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @kskiba19 23 listopada 2021 23:53
24 listopada 2021 17:33

Nie wiem dlaczego wybiela się mąkę. Odnośnie kartofli i kasz - proszę przeczytać mój dzisiejszy wpis.

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @glicek 24 listopada 2021 15:41
24 listopada 2021 17:38

To zależy w jakim celu ktoś chce przejść na dietę wegańska. Jeśli zależy mu/jej na normoglikemii to nie da się osiągnąć 24/7h na takiej diecie bedac cukrzykiem. Dieta wegańska jest wynalazkiem sekty 7 dnia Adwentystów. Było już o tym sporo, proszę przejrzeć moje wpisy z cyklu "Gruba pomyłka". Dieta wegańska można podążać przy suplementacji (musowo witaminy z grupy B) i stałym kontrolom lekarskim, ale to nie jest sposób na zdrowie bo człowiek musi dostarczać organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych i aminokwasow które najłatwiej dostarczyć przez spożycie produktów odzwierzęcych. Polecam książkę Dieta miesna karniwora autorstwa Dr Paul Saladino (wydawnictwo Vital).

zaloguj się by móc komentować

kskiba19 @deszcznocity
25 listopada 2021 01:02

Całe szczęście że w Polsce, UE i UK wybielanie mąki jest  zabronione.

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @kskiba19 25 listopada 2021 01:02
1 grudnia 2021 14:11

Ale juz pryskanie glifosatem i krzyzowanie GMO nie jest zabronione, prawda?

zaloguj się by móc komentować

zaloguj się by móc komentować