Twórcy piramidy żywieniowej i mitow o szkodzliwosci jajek, czerwonego mięsa i tłuszczu odzwierzęcego w diecie.
Dzisiaj króciutko, chciałbym tylko przypomnieć tych dwóch panów.
Fred Stare
Mark Hegsted
Wydział Nauk Żywieniowych Harvardu był sponsorowany przez Fundację Badań nad Cukrem, kierowaną przez Stowarzyszenie Wytwórców Cukru w USA. W komitecie doradczym FBC zasiadał dziekan Wydziału Nauk Żywieniowych Harvardu – Fred Stare. Razem ze swoim kolegą z wydziału – Markiem Hegstedem za łapówki pisali i publikowali artykuły w czasopismach naukowych wyśmiewające wszystkie wzmianki o szkodliwości cukru i fałszując wyniki i interpretacje wyników badań naukowych na temat wpływu cukru w diecie. Pisali również artykuły zrzucające z cukru cała winę za choroby układu krążenia na jajka, mięso i tłuszcz odzwierzecy. Podczas kadencji Stare'a Harvard dostał również od FBC i przemysłu spożywczego szereg dotacji opiewających na miliony dolarów. Stare był tak bezczelny i pewny swej bezkarności ze zostawił cała dokumentacje odnośnie procederu okłamywania opinii publicznej na zlecenie przemysłu cukrowniczego i spożywczego w archiwum Harvardu.
Nick Mottern, prywatnie wegetarianin, członek kościoła Adwentystów Dnia Siódmego wyznających zasadę, że mięso jest szkodliwe dla ludzi, zawodowo dziennikarz zajmujący się prawem pracy, nie mający pojęcia o fizjologii, biochemii ani żywieniu, na zlecenie komisji senackiej McGoverna napisał raport, na podstawie którego senat USA wydał zalecenia dietetyczne dla narodu – tzw. piramidę żywieniową stosowaną wszędzie na świecie jako złoty standard żywienia. To Mark Hegsted, jako harvardzki autorytet ds. żywienia, podyktował Nickowi Motternowi te wytyczne żywieniowe.
W 2016 roku dentystka robiąca doktorat odkryła zarchiwizowaną korepsondencję Stare'a i Hegsted'a z przemysłem spożywczym i cukrowym niezbicie potwierdzającą cały korupcyjny charakter ich działań i opublikowała te informacje w Journal of Amercian Medical Association.
Więcej w książce Niny Teicholz The Big Fat Surprise
oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5099084/
Cristin E. Kearns, DDS, MBA, Assistant Professor, UCSF School of Dentistry, Division of Oral Epidemiology & Dental Public Health
tagi: mieso cukrzyca jaja tłuszcze
deszcznocity | |
19 października 2022 08:14 |
Komentarze:
atelin @deszcznocity | |
19 października 2022 09:49 |
- Maniek, fajny film wczoraj widziałem.
- Momenty były?
- No, masz. "Gierek", tam Misiek Koterski grał.
- Aaa, to znam, jemu tam tatuś robił dziubek na kapturze...
- Maniek, to był "Dzień świra".
- No dobra, i co?
- Maniek, sam nie wiem..., niby ten film o Gierku był, a Hegsted patrzył się takim dobrotliwym wzrokiem Gomułki...
- Ale Jędruś..., gdzie momenty?
- No, jak to gdzie? Wytegował cały świat bez względu na płeć...
- Ale kozak.
chlor @deszcznocity | |
19 października 2022 19:51 |
W USA jest tak silne osobowe i finansowe uwikłanie pomiędzy przemysłem medycznym, uczelniami, producentami żywności, instytucjami kontroli jakości i politykami, że wszelkie zalecenia medyczne czy żywieniowe płynące z tego kraju trzeba traktować bardzo podejrzliwie.
Paris @deszcznocity | |
19 października 2022 22:56 |
Ciesze sie, ze...
... jest Pan tutaj, z nami na SN i demaskuje te wszystkie KITY !!!
A ten dety CHarwarT to juz jest tak skompromitowany, ze pozostaje tylko omijac to szatanstwo szerokim lukiem.