-

deszcznocity

Twórcy piramidy żywieniowej i mitow o szkodzliwosci jajek, czerwonego mięsa i tłuszczu odzwierzęcego w diecie.

Dzisiaj króciutko, chciałbym tylko przypomnieć tych dwóch panów.

Fred Stare

 Mark Hegsted

Wydział Nauk Żywieniowych Harvardu był sponsorowany przez Fundację Badań nad Cukrem, kierowaną przez Stowarzyszenie Wytwórców Cukru w USA. W komitecie doradczym FBC zasiadał dziekan Wydziału Nauk Żywieniowych Harvardu – Fred Stare. Razem ze swoim kolegą z wydziału – Markiem Hegstedem za łapówki pisali i publikowali artykuły w czasopismach naukowych wyśmiewające wszystkie wzmianki o szkodliwości cukru i fałszując wyniki i interpretacje wyników badań naukowych na temat wpływu cukru w diecie. Pisali również artykuły zrzucające z cukru cała winę za choroby układu krążenia na jajka, mięso i tłuszcz odzwierzecy. Podczas kadencji Stare'a Harvard dostał również od FBC i przemysłu spożywczego szereg dotacji opiewających na miliony dolarów. Stare był tak bezczelny i pewny swej bezkarności ze zostawił cała dokumentacje odnośnie procederu okłamywania opinii publicznej na zlecenie przemysłu cukrowniczego i spożywczego w archiwum Harvardu.

Nick Mottern, prywatnie wegetarianin, członek kościoła Adwentystów Dnia Siódmego wyznających zasadę, że mięso jest szkodliwe dla ludzi, zawodowo dziennikarz zajmujący się prawem pracy, nie mający pojęcia o fizjologii, biochemii ani żywieniu, na zlecenie komisji senackiej McGoverna napisał raport, na podstawie którego senat USA wydał zalecenia dietetyczne dla narodu – tzw. piramidę żywieniową stosowaną wszędzie na świecie jako złoty standard żywienia. To Mark Hegsted, jako harvardzki autorytet ds. żywienia, podyktował Nickowi Motternowi te wytyczne żywieniowe.

W 2016 roku dentystka robiąca doktorat odkryła zarchiwizowaną korepsondencję Stare'a i Hegsted'a z przemysłem spożywczym i cukrowym niezbicie potwierdzającą cały korupcyjny charakter ich działań i opublikowała te informacje w Journal of Amercian Medical Association.

Więcej w książce Niny Teicholz The Big Fat Surprise

oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5099084/

Cristin EKearns, DDS, MBA, Assistant Professor, UCSF School of Dentistry, Division of Oral Epidemiology & Dental Public Health



tagi: mieso  cukrzyca  jaja  tłuszcze 

deszcznocity
19 października 2022 08:14
3     1544    12 zaloguj sie by polubić

Komentarze:

atelin @deszcznocity
19 października 2022 09:49

- Maniek, fajny film wczoraj widziałem.

- Momenty były?

- No, masz. "Gierek", tam Misiek Koterski grał.

- Aaa, to znam, jemu tam tatuś robił dziubek na kapturze...

- Maniek, to był "Dzień świra".

- No dobra, i co?

- Maniek, sam nie wiem..., niby ten film o Gierku był, a Hegsted patrzył się takim dobrotliwym wzrokiem Gomułki...

- Ale Jędruś..., gdzie momenty?

- No, jak to gdzie? Wytegował cały świat bez względu na płeć...

- Ale kozak. 

zaloguj się by móc komentować

chlor @deszcznocity
19 października 2022 19:51

W USA jest tak silne osobowe i finansowe uwikłanie pomiędzy przemysłem medycznym, uczelniami, producentami żywności, instytucjami kontroli jakości i politykami, że wszelkie zalecenia medyczne czy żywieniowe płynące z tego kraju trzeba traktować bardzo podejrzliwie.

 

 

zaloguj się by móc komentować

Paris @deszcznocity
19 października 2022 22:56

Ciesze  sie,  ze...

...  jest  Pan  tutaj,  z  nami  na  SN  i  demaskuje  te  wszystkie  KITY  !!!

 

A  ten  dety  CHarwarT  to  juz  jest  tak  skompromitowany,  ze  pozostaje  tylko  omijac  to  szatanstwo  szerokim  lukiem.

zaloguj się by móc komentować

zaloguj się by móc komentować