-

deszcznocity

# Prędzej umrzemy od chronicznej hiperglikemii niż od antybiotyków w mięsie.

tekst na podstawie artykułów z internetu, źródła ponizej

W Polsce podawanie zwierzętom hodowlanym antybiotyków celem** s**tymulowacji wzrostu **zostało zakazane w 2006 roku. **Dozwolone jest jedynie podawnie antybiotyków zwierzętom by **zapobiegac rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych - **gdy warunki sanitarne hodowli sa ekhm... niesprzyjające (patrz: wiele zwierząt na ograniczonej powierzchni o słabym zapleczu sanitarnym). 

Lekarze weterynarii przeprowadzają regularne kontrole hodowli i ferm. Terapia antybiotykowa może być prowadzona **wyłącznie z polecenia weterynarza**, a leczone zwierzęta muszą przejść **przed ubojem okres karencji**. Ich mięso nie może zatem zostać wprowadzone na rynek, dopóki nie upłynie czas niezbędny do zupełnego usunięcia resztek antybiotyków ze zwierzęcego organizmu. Przed dopuszczeniem do sprzedaży mięso przechodzi dokładne badania, podczas których sprawdzane jest, czy poziom pozostałości produktów leczniczych nie przekracza wyznaczonej normy. Jeśli zostanie wykryte złamanie prawa, **producent musi zapłacić aż 92 tysiące złotych kary, a cała partia mięsa zostaje wycofana ze sklepów i poddana utylizacji.** 

Niemniej, wszyscy wiemy, ze dochodzi do korupcji weterynarzy i w spożywanym przez nas mięsie mogą znajdować się śladowe ilości antybiotyków - metronidazolu, doksycykliny i fluorochinolony. Wszystkich nas tym straszą. No więc co takiego nam grozi? Otóż grozi nam:
1. **zmniejszenie przeciwbakteryjnego działania antybiotyków bakteriobójczych **(bakterie do rozwoju potrzebują glukozy, więc jeśli jesz mało weglowodanow, to minimalizujesz ryzyko przetrwania bakterii)
1. **wystąpienie reakcji alergicznych **(nietolerancje pokarmowe)
1. **oraz w przypadku kobiet redukcja skuteczności hormonalnej antykoncepcji**  

Popatrzmy jednak, do czego u ludzi stosuje sie te antybiotyki.

Doksycyklina jest antybiotykiem tetracyklinowym stosowanym przede wszystkim w dermatologii oraz otolaryngologii.  Leczy się nią zakażenia dróg oddechowych, układu moczowo-płciowego (np. zapalenie pęcherza, choroby przenoszone drogą płciową), trądzik młodzieńczy, zakażenia przewodu pokarmowego (biegunka podróżnych). Stosowana jest także w zapobieganiu malarii. Alkohol znacząco osłabia działanie antybiotyku (niczego nie sugeruje :) ). 

Metronidazol natomiast jest wykorzystywany m.in. w leczeniu chorób wywołanych przez pierwotniaki, choroby wrzodowej (Helicobacter), a także chorób z udziałem beztlenowców: posocznicy, zachłystowego zapalenia płuc, ropnia wątroby, mózgu i płuc, owrzodzenia kończyn dolnych i odleżyny, bakteryjnego zapalenie pochwy, zakażenia w obrębie jamy brzusznej, zapalenie otrzewnej, zakażenia w obrębie miednicy mniejszej (poronienia, endometritis). Metronidazol stosowany jest także w stomatologii (ostre zakażenie okołozębowe, ostre wrzodziejące zapalenie dziąseł) i w chorobach skóry (trądzik różowaty, wyprysk łojotokowy).

Unia Europejska ma najbardziej restrykcyjne normy odnosnie stosowania antybiotykow w hodowli zwierzat na swiecie. Drozsze mieso oznacza wyzszy koszt hodowli bydla, czyli lepsze warunki sanitarne i lepsza kontrole weterynaryjna a co za tym idzie mniejsza szanse na pomor zwierzat i mniejsze stezenie pozostalosci po ewentualnej antybiotykoterapii zwierzat. Wolowina jest najdrozsza chocby dlatego, ze jej chow jest najdluzszy, wiec przy ewentualnej antybiotykoterapii jest najwiecej czasu do uboju. 

Czy warzywa skrobiowe, szklarniowe albo zboże pełnymi pestycydów i glifosatu również jest poddane takim samym zasadom? Wolne żarty! 
 

prosze o komentarze osób trudniących się hodowla trzody itp oraz weterynarzy o ew. sprostowania

**Źródło: **Doksycyklina - co warto o niej wiedzieć? @gazeta.pl, Antybiotyki w polskim mięsie: metronidazol i doksycyklina Monika Majewska Poradnikzdrowie.pl



tagi: cukrzyca  antybiotyki 

deszcznocity
2 grudnia 2021 10:47
6     1217    5 zaloguj sie by polubić

Komentarze:

kskiba19 @deszcznocity
2 grudnia 2021 11:13

Podobno gotowanie mięsa przez 10 minut pozwala się pozbyć tych resztek antybiotyków o co tam jeszcze.

zaloguj się by móc komentować

ewa-rembikowska @deszcznocity
2 grudnia 2021 11:53

Czy warzywa skrobiowe, szklarniowe albo zboże pełnymi pestycydów i glifosatu również jest poddane takim samym zasadom? 

No właśnie, jaka instytucja powinna monitorować te poziomy i czy monitoruje? Chyba są jakieś wytyczne w tym zakresie uchwalone przez KE.

zaloguj się by móc komentować


chlor @deszcznocity
2 grudnia 2021 16:15

"Czy warzywa skrobiowe, szklarniowe albo zboże pełnymi pestycydów i glifosatu również jest poddane takim samym zasadom?" 

Tak, wszystko (teoretycznie) jest badane, rośliny też. Nadzoruje to w Unii EFSA do którego spływają wyniki pomiarów wykonywane w poszczególnych krajach. Co rok przedstawiany jest na tej podstawie raport. Bardzo dobre narzędzie do sterowania produkcją żywności.

O badaniach pozostałości pestycydów jest najgłośniej (w Polsce wykonuje je Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów WSSE w Warszawie), jednak sprawdza się też metale cieżkie, mukotoksyny, azotany, itd.

Taka ciekawostka: Dopuszczenie nowego środka ochrony roślin wymaga 10 lat badań aby sprawdzić jego nieszkodliwość dla ludzi. Natomiast słynna szczepionka była nieszkodliwa od momentu jej powstania.

 

zaloguj się by móc komentować

Dafi @deszcznocity
3 grudnia 2021 10:25

Warzywa (marchew,pietruszka,cebula,czosnek,banany!!! itd.) można kisić co podobno skutecznie unieszkodliwia nadmiar azotanów i całej szkodliwej chemii jakie kumulują warzywa hodowane na skalę przemysłową.Ciekawy blog pana ktory stosuje je w walce z własną chorobą   http://zdrowe-kiszonki.pl/

Polecam kiszoną chrupiącą marchewkę.

zaloguj się by móc komentować


zaloguj się by móc komentować