-

deszcznocity

Naiwne pytania

1. Jesli weglowodany sa niezbedne do zycia, to dlaczego ludzie na glodowce nie umieraja w przeciagu powiedzmy 24 godzin?

2. Jesli weglowodany sa niezbedne dla mozgu, to dlatego ludzie w trakcie wielodniowej glodowki nie zamieniaja sie w "warzywo"

3. Jesli w cukrzycy typu 1 mozna jesc co sie chce i pokrywac insulina - to dlaczego stosujac ta metode nie ma normalnych cukrow cala dobe? Przeciez wystarczy obliczyc dawke insuliny dobrze. Czy ludzie sa az tak kiepscy z matmy?

4. Skad sie wziela epidemia tluszczonej watroby u dzieci, ktore przeciez nie pija alkoholu?

5. Skad sie wzial wysyp dzieci i mlodych osob z cukrzyca typu 1 przyjmowanych do szpitali ze stanem kwasicy ketonowej ?

5. Dlaczego ograniczajac drastycznie ilosc weglowodanow cukrzyca typu 2 ulega remisji?

6. Jesli kazdy organizm jest inny (takie haslo "bryluje" wsrod pacjentow chorych na cukrzyce i insulinoopornosc) - to po co w ogole mamy lekarzy, pielegniarki i cala reszte sluzby zdrowia? Przeciez nie da sie nikomu pomoc, jesli kazdy organizm jest inny.

7. Jak to jest mozliwe, ze osoby jedzace tylko mieso nie umieraja w przeciagu paru dni i zyja o dobrym zdrowiu, a nawet wychodza z ciezkich chorob?

8. Dlaczego cukrzyk jedzac ten sam posilek z tych samych polproduktow o tym samym indeksie glikemicznym za kazdym razem uzyskuje inny rezultat na glikemie?

***

Po dwoch latach choroby moge z cala swiadomoscia powiedziec, ze praktycznie nikomu (oprócz samych cukrzyków) nie zależy na tym, żeby pacjent miał normalne cukry, bo to oznacza ograniczenie insuliny i lekow do minimum (lub calkowite ich odstawienie) a takze cofanie sie i brak powiklan cukrzycowych.

Majac to na wzgledzie oraz dramatyczny stan wiedzy (a raczej niewiedze i tzw. ciemnogrod) nie tylko wsrod pacjentow (niewazne czy "ze stazem", czy "swiezych") ale przede wszystkim personelu medycznego i dietetykow w Polsce - postanowiłem przetłumaczyć i wydać książkę Dr. Bernstein'a po polsku. Dzieki tej ksiazce cukrzyk moze osiagnac cukry jak u zdrowej osoby. Nie jest to latwe, bo wymaga nauczenia sie zawartych w tej ksiazce rad na pamiec, rygorystycznego przestrzegania zalecen zywieniowych i bycia swiadomym swojego ciala. Ale ten sposob w odroznieniu od mantry "mozesz jesc wszystko - tylko pamietaj wziac leki" naprawde dziala.

Wiedza zawarta w ksiazce nie jest dostepna po polsku nigdzie, oprocz drobnych fragmentów na grupie , ktora stworzylem z potrzeby serca: Protokół Dr Bernstein’a dla cukrzyków - po zobaczeniu do jakiej rozpaczy doprowadza cukrzykow w Polsce brak wiedzy, lub zle informacje przekazywane przez lekarzy i personel medyczny i dietetyczny.

Dostałem już komentarze od "zatroskanych", że kwota zbiórki jest za wysoka. Takie osoby nie wiedzą, co mówią. To jest zagraniczna pozycja, wiec za prawa autorskie zaplacić muszę w dolarach, a nie orzechach. Zamierzam to wydać porządnie, a nie jak makulaturę. Dodatkowo będą dołączone dwa artykuły medyczne, za które muszę osobno jeszcze zapłacić kolejne prawa autorskie. To ma być jak "biblia" cukrzyka, bo zasadniczo tym jest ta książka. Stąd taki koszt.

Jeśli możesz - udostępnij ten wpis gdzie tylko sie da.

Kończąc zacytuję samego Bernsteina: "Co prawda (na cukrzycę jeszcze) nie ma lekarstwa, ale jest sposób."

Ktokolwiek chciałby pomóc mi w wydaniu tej ksiazki po polsku, może wpłacać środki na pomagam.pl/bernstein



tagi: cukrzyca  miesiac swiadomosci cukrzycy 

deszcznocity
11 listopada 2021 09:25
25     1828    5 zaloguj sie by polubić

Komentarze:

smieciu @deszcznocity
11 listopada 2021 10:26

Nie śledziłem za dobrze innych tekstów więć trudno mi o odpowiedzi. Ale mam wrażenie że sam mam podwyższony cukier więc trochę coś tam zacząłem obserwować. A nie chcę iść do lekarza, który mi wciśnie insulinę.

Na pewno jedzenie słodkiego nie pomaga. Mój organizm broni się wymagając bym pił dużo wody. Żeby zjeść tabliczkę czekolady potrzebuję wypić pół szklanki jakiegoś płynu. Widać  że organizm wie czego chce i nie jest to cukier ani węglowodany. Ale mimo wszystko chce mi się tego cukru... Mam wrażenie że w pewnym momencie coś jest zrąbane w organizmie a cukier jest potrzebny dla mózgu, który jest priorytetem. Taki środek dopingująco ratunkowy, który z czasem przekształca się w chorobę ponieważ szkodzi mocno innym organom. Wydaje mi się że kluczową sprawą w cukrzycy może być brak snu. Gdzieś w tych okolicach chyba tkwi problem. Z różnych względów zaburzamy konieczny wypoczynek, bo ciągle nas coś goni. Trudniej mi tu wyrokować co z dziećmi. Te obecnie są tak masakrowane wszelakim syfem i „opieką” (mam tu na myśli absurdalną nadopiekuńczość i nieustanne faszerowanie wszelkimi prochami, chemią) rodziców i lekarzy że czasem dziwi mnie że jakoś jeszcze żyją. Doszedłem do wniosku że ludzki organizm jest zasadniczo niesamowicie odporny ale człowiek też niesamowicie uparty by go rozwalić...

Natomiast wracając do pytań to oczywiście oficjalnie podawane modele poprawnego żywienia mają tyle sensu co oficjalna polityka. Z drugiej strony nawet jeśli wiesz co należy jeść to i tak jesteś w czarnej dziurze gdyż żeby dziasiaj kupić jedzenie o jakości z PRLu musisz robić całe perzmyślane wyprawy wymagające strategii jak czasów myśliwych polujących na mamuty... W sumie miałem napisać o tym tekst.

zaloguj się by móc komentować

saturn-9 @deszcznocity
11 listopada 2021 10:50

Co do pytania nr. 1 oraz 2 czy autor sprawdził na sobie skuteczność takich ekstremalnych manewrów?

Kiedyś tam, dawno temu, niepiszący już bloger genezy  zachwalał skuteczność głodówki bodaj kilkutygodniowej.

 

zaloguj się by móc komentować

smieciu @saturn-9 11 listopada 2021 10:50
11 listopada 2021 11:00

Ja tylko 2 razy próbowałem głodówki tygodniowej. Myślę że głodówki nie są złe. Ale żeby do niej przystąpić trzeba jednak być w jakieś podstawowej formie fizycznej. Inaczej faktycznie może być różnie. Głodówka powinna być w miarę zaplanowana. Tak by ją jakoś przejść bezstresowo bo inaczej organizm da ci niezłą szkołę. Najlepiej robić to latem w ciepełku w odprężającym otoczeniu kiedy nie masz dużo roboty. Wtedy działa.

zaloguj się by móc komentować

klon @saturn-9 11 listopada 2021 10:50
11 listopada 2021 11:09

Co do pytania 1. oraz 2 piszący ten komentarz wykonywał wspomniane "manewry" nie jako eksperyment a świadome, celowe działanie. Maksymalny czas bez jedzenia - 21 dni. 

Da się :-) 
 

zaloguj się by móc komentować

deszcznocity @saturn-9 11 listopada 2021 10:50
11 listopada 2021 11:20

A wie pan, czytałem kiedyś ze Jezus Chrystus tez pare dni był na głodówce i z tego co wiem w warzywo się nie zamienił. W telewizji kiedyś tez pokazywali głodujące na strajku pielęgniarki i tez wyglądały całkiem spoko.

Jestem CT1 i niestety nie mogę sobie pozwolić na dłuższa głodówkę.

zaloguj się by móc komentować

klon @deszcznocity
11 listopada 2021 11:22

Na większość pytań nie znam zadowalających mnie, czyli dających się publikować odpowiedzi.

"7. Jak to jest mozliwe, ze osoby jedzace tylko mieso nie umieraja w przeciagu paru dni i zyja o dobrym zdrowiu, a nawet wychodza z ciezkich chorob?"

Nie jestem dietetykiem więc nie wiem. Wiem za to, jakie są korelacje związane z rodzajem spożywanego pokarmu a długością życia. Najmniejszą średnią długość  życia notyje się u Inuitów.

zaloguj się by móc komentować

chlor @deszcznocity
11 listopada 2021 12:23

Węglowodany nie są niezbędne do życia, ale stanowią szybko przyswajalne paliwo dla całego organizmu. Proces trawienia i przetwarzania tłuszczów i białek jest bardziej skomplikowany i dłużej trwa. Krótkotrwały brak węglowodanów jest pokrywany zapasem w postaci glikogenu mięśniowego i wątrobowego.

 

zaloguj się by móc komentować

Augustynka @saturn-9 11 listopada 2021 10:50
11 listopada 2021 12:27

Natomiast ja zachwalam stary dobry katolicki post w środy i piątki o chlebie i wodzie.Chociaż ja to tylko o wodzie,bo tego,co kupujemy jako chleb nie jestem w stanie przełknąć bez masła i czegoś na wierzchu :)  Cukrzycy co prawda nie miałam,ale lekarka orzekła stan przedcukrzucowy,teraz cukier w normie już 4 rok. Motywacją dla postu nie była u mnie  walka z poziomem cukru,ale względy duchowe.Reszta,czyli unormowanie poziomu cukru i spadek wagi to wartośc dodana :) i bonus za podjęty wysiłek.Post to nie dieta,to styl życia motywowany wiarą.

zaloguj się by móc komentować

Augustynka @deszcznocity 11 listopada 2021 11:20
11 listopada 2021 12:33

Pisze Pan :

"Jestem CT1 i niestety nie mogę sobie pozwolić na dłuższa głodówkę."

Jeżeli nie dłuższą to może krótszą ale regularną : post o chlebie i wodzie/samej wodzie w środy i piątki :)  Da się!Już 4 rok tak funcjonuję. Nie wyobrażam sobie życia bez postów. No i dodam,że to niesamowita pomoc w rozwoju duchowym. To trochę tak,jakbyśmy już za życia byli w niebie,tam nie będziemy musieli jeść :)

zaloguj się by móc komentować

handlarz @smieciu 11 listopada 2021 10:26
11 listopada 2021 12:42

dasz wiare,

-smalec/slonina-w tem wlasny wieprzek, jablko, cebula, pare kropel bimbru/

-buła, raczej swojego wypieku

-robisz hamburgera dodajac  liscie rzodkiewki,szpinaku,jarmuzu,kalarepy,endywii,pietruszki --z wlasnej parceli

...i żujesz, nie zawadzi tez kieliszek mietowki a nawet nalewki z lubczyku 

 

 

zaloguj się by móc komentować

handlarz @handlarz 11 listopada 2021 12:42
11 listopada 2021 12:45

zapomnialem,

na przemian moze byc boczek

zaloguj się by móc komentować

klon @deszcznocity 11 listopada 2021 11:20
11 listopada 2021 16:31

Fakt. Nie każde schorzenie da się głodówką wyleczyć. Ale post może być pomocny.

Na "dzień dobry" zaproponuję książkę laika-praktyka.  Makary Sieradzki "Życie bez chorób" . Dostępna na allegro lub do ściągnięcia w formacie pdf.

Krótkie fragmenty:

"(...)Urodzony i wychowany w sielskich warunkach Kielecczyzny w pobliżu rozległych lasów, w których do 13 roku życia od wczesnej wiosny do późnej jesieni spędzałem większość dnia, do 47 roku życia byłem człowiekiem całkowicie zdrowym. Dopiero w wię-zieniu, w którym przebywałem w latach 1947—1956 z wyrokiem dożywotnim, straciłem zdrowie. Siedziałem 9 lat i 5 dni: 7 dni w piwnicy Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego przy ul. Koszykowej 6 (.) Jakież to były schorzenia? (.)
Rozdygotany system nerwowy.
Serce: silna nerwica, arytmia, rozszerzenie aorty, powiększenie lewej komory; nadto na elektrokardiogramie dopisek kulawą polszczyzną: „Cechy podejrzane uszkodzenia mięśnia”.
Płuca: rozedma i towarzysząca jej męcząca zadyszka.
Zaburzenia krążeniowe: pod- i nadciśnienie, na przemian, stałe zawroty głowy, omdlenia.
Jama brzuszna: żołądek - nieżyt, nerki, wątroba — uszkodzenie, niewydolność.
Reumatyzm, artretyzm: znaczne usztywnienie stawów kolanowych i barkowych.
Lumbago, ischias, bóle w krzyżu.
Nogi: dolna część goleni i stopy opuchnięte.(.)"


W książce opisano proces powrotu do zdrowia z wykorzystaniem głodówek i postu/ rozróżniam/.
Autor w wieku +-77 lat wszedł na Gerlach. Zmarł w wieku 92 lat - potrącony przez samochód!





 

zaloguj się by móc komentować

handlarz @klon 11 listopada 2021 16:31
11 listopada 2021 16:37

yoga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zaloguj się by móc komentować

klon @Augustynka 11 listopada 2021 12:27
11 listopada 2021 16:39

"Post to nie dieta,to styl życia motywowany wiarą."

Tak twierdzili Ojcowie Kościoła. 
Św. Bazyli Wielki ( 329-379 )
 
"Unoszące się z tłustego jedzenia wyziewy podobne do dymu jak gęsta chmura zasłaniają promienie Ducha Świętego";

" Czy ktoś pomniejszył majątek swoim postem? Policz dziś, co masz, a potem policz co masz po poście: nic nie zniknie z domu z powodu postu. Żadne żywe stworzenie nie opłakuje śmierci, nie dochodzi do rozlewu krwi, nieubłagany żołądek nie wydaje wyroku na zwierzęta. Nóż do krojenia mięsa leży bezczynnie, stół zadowala się tym, co samo rośnie."  

 

zaloguj się by móc komentować

handlarz @handlarz 11 listopada 2021 16:37
11 listopada 2021 16:40

Plik:Pilecki, Szelągowska, Płużański - proces Pileckiego 1948.jpg –  Wikipedia, wolna encyklopediaur.Brzezinki k/Gielniowa

św.Ladyslaw z Gielniowa

zaloguj się by móc komentować

klon @handlarz 11 listopada 2021 16:37
11 listopada 2021 16:45

Eferem Syryjczyk:

"Nakarmione mięsem ptaki z trudem wzbijają się na skrzydłach, tak człowiek żywiący się mięsem staje się ociężały"

Tradycja KRK :-)

zaloguj się by móc komentować

handlarz @klon 11 listopada 2021 16:45
11 listopada 2021 16:47

jak św.Tomasz z Akwinu

zaloguj się by móc komentować

klon @handlarz 11 listopada 2021 16:47
11 listopada 2021 16:58

Kościół ma "szeroki pakiet" dróg dla duszy zbawienia. Różne mamy zakony i różne zatem duchowości.
W Katechiźmie KK mie ma zakazu spożywania mięsa i nie ma też zakazu ćwiczeń jogi.
Moim zdaniem, każdy  - Kto W Boga Wierzy.... - znajdzie odpowiadającą mu ścieżkę.
Czego sobie i innym życzę.

zaloguj się by móc komentować

cedric @deszcznocity
11 listopada 2021 21:20

Polecam wątek o cukrzycy

http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=16&t=1740&hilit=cukrzyca&start=100#p112180

" Brak niezależnych badań dotyczących cukrzycy: tylko 6% wszystkich publikacji bez „konfliktu interesów”
British Medical Journal
Science Daily
Śr., 01 lip 2015 09:54 UTC
Cukrzyca W nowym badaniu Frits Holleman i jego współpracownicy przeszukali PubMed we wszystkich randomizowanych badaniach kontrolowanych (RCT) dotyczących leczenia cukrzycy w okresie od 1993 do 2013 r."

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

" PMID: 29021891
A good sugar, d-mannose, suppresses autoimmune diabetes"

INOZYTOL

DKA-cukrzyca

http://www.cheops4.org.pl/cheos/search.php?keywords=cukrzyca&t=1190&sf=msgonly

Re: PUFA-wielonienasycone kwasy tłuszczowe

zachęcam  do skopiowania art. dra Mercoli w kontekście sztucznego mięsa w przyszłości 

poniżej mój koment z linkchatu:

Sztuczne mięso ( covid też jest toksycznością omega -6 i żelaza, podobnie zapowiadane epidemie)
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/11/10/pufas-iron-intake-and-dpn.aspx
“STORY AT-A-GLANCE
Researchers found a connection between the intake of iron and seed oils high in omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) with diabetic peripheral neuropathy (DPN) in people with Type 2 diabetes
Both high dietary iron intake and an elevated iron/PUFA ratio were associated with DPN
While the study evaluated PUFA intake of omega-6 and omega-3 together, it was the ratio of iron/omega-6 that showed a significant association with DPN
One way to help stop the oxidative damage caused by iron intake in the presence of too many omega-6s is to take carnosine or its primary precursor, beta-alanine
Many chronic diseases appear to be the result of a catastrophic cascade of health declines triggered by the long-term consumption of omega-6 seed oils
To protect your health, it is vital that you reduce your intake of industrially processed seed oils as much as you can, which includes virtually all processed foods and fast foods that contain them[…]

The Importance of Carnosine, Especially if You’re Vegan
One way to help stop the oxidative damage caused by iron intake in the presence of too many omega-6s is to take carnosine or its primary precursor, beta-alanine. Carnosine is a dipeptide composed of two amino acids: beta-alanine and histidine. It’s a potent antioxidant, the highest concentrations of which are found in your muscles and brain.
If you’re a vegetarian or vegan, you will have lower levels of carnosine in your muscles. This is one reason why many strict vegans who do not properly compensate for this and other nutritional deficiencies tend to have trouble building muscle. Carnosine itself is not very useful as a supplement as it is rapidly broken down into its constituent amino acids by certain enzymes. Your body then reformulates those amino acids back to carnosine in your muscles.
A more efficient alternative is to supplement with beta-alanine, which appears to be the rate limiting amino acid in the formation of carnosine. Eating beef is known to efficiently raise carnosine levels in your muscle,10 which is why if you’re a vegetarian or vegan this supplement may be particularly important.”

Dr Mercola przypomniał ważny art. z December 2, 2020 dot. związku PUFA Omega_6 i żelaza w kontekście sztucznego mięsa. Kluczowym składnikiem jest tu karnozyna ( składająca się z histydyny i beta -alaniny), która znajduje się w mięsie , a szczególnie aminokwas limitujący -beta-alanina. Stoi to u podłoża większości współczesnych chorób. Radzę skopiować , bo art. są tylko 48 godzin.
Beta -alanina jest łatwo dostępnym suplem -na cukrzycę, odchudzanie, mocne mięśnie, spalanie prozaplanego toksycznego omega -6.
wątek o alaninie
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=16&t=2543&p=107639&hilit=histydyna#p107639
https://ostrovit.com/pl/products/ostrovit-beta-alanina-200-g-16635.html

Trzeba pamiętać ,że glukoza ( w osoczu) jest najwazniejszym antyoksydantem. Glukoza/fruktoza/sacharoza w jelitach jest czynnikiem redukującym, zwiększającym wchłanianie żelaza.

Trehaloza (np. miód spadziowy)- dwucukier nieredukujący odtwarza zapasy glikogenu.

Ryboza -pentoza obniżająca glukozę (ketogenna).

Kreatyna-przenosi fosofran między mitochondrium a cytoplazmą.

Melatonina odtwarza w nocy wszystkie antyoksydanty. Żarówki o złym spektrum generują stres oksydacyjny.

Glifosat (z arsanem?) hamuje produkcję amiokwasów szkalu szikimowego-fenyloalaniny, tyrozyny, tryptofanu.

Arsen jest m.in. antagonistą wit.A, glutationu, tiaminy, kwasu alfa-liponowego.

Czy stopa cukrzycowa/ch.Burgera/black foot disease jest tą samą chorobą -toksycznością arsenu?

Re: UWAGA NA ARSEN

Re: CUKRZYCA

" Podręcznik "Druga twarz tlenu" prof. G.Bartosza ,str.207

Tabela 2.4
Główne antyoksydanty niskocząsteczkowe osocza krwi [Sies i in.1992]

Antyoksydant stężenie [mcmol*1-1]

Askorbinian 30-150

Glutation 1-2

Kwas moczowy 150-450

Bilirubina 5-20

Glukoza 4500

Pirogronian 30-70

Rozpuszczalne w lipidach[...]"

Re: ENDOTOKSYNA

NADMIAR ŻELAZA -PRZYCZYNA WIELU CHORÓB

Re: TIAMINA -WITAMINA B1

Re: Kwas Alfa - Liponowy doskonałym lekiem

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

" Dieta Mega Salt poprawia cukrzycę typu 1 u dzieci i zwiększa utlenianie glukozy"

Re: Mitochondria, nasze generatory energii

" Kwas palmitynowy (palmitynian) jest inhibitorem utleniania kwasów tłuszczowych silniejszym niż Mildronate
Dyskusja w "Scientific Studies" rozpoczęta przez haidut, 15 czerwca 2017.

Peat napisał w jednym ze swoich artykułów, że kwas palmitynowy jest jedną z najbardziej ochronnych substancji do metabolizmu ze względu na jego aktywację enzymu PDH, który jest głównym czynnikiem prawidłowego utleniania glukozy.
Mitochondria i śmiertelność
http://raypeat.com/articles/articles/mi ... lity.shtml
"... Hormon tarczycy, kwas palmitynowy  i światło uruchamiają decydujący oddechowy enzym, powstrzymując tworzenie kwasu mlekowego. Kwas palmitynowy występuje w oleju kokosowym , i jest produkowany naturalnie w tkankach zwierzęcych. Nienasycone oleje wywołają odwrotny skutek. "

"... Ponieważ kwas mlekowy jest wywołany przez blokowanie glukozy, wysoki poziom mleczanu w krwi oznacza, że duża ilość cukru jest wchłaniana; w odpowiedzi, ciało organizuje wolne kwasy tłuszczowe jako dodatkowe źródło energii. Wzrost wolnych kwasów tłuszczowych powstrzymuje utlenianie glukozy. (to jest nazywane Randle efekt, cykl glukoza- kwasy tłuszczowe, cykl konkurencji substratowej, itd.)
Kobiety, z wyższym estrogenem i hormonem wzrostu, zwykle mają więcej wolnych kwasów tłuszczowych, niż mężczyźni  i podczas ćwiczeń utleniają wyższy odsetek kwasów tłuszczowych, niż mężczyźni. Ta ekspozycja na kwasy tłuszczowe "zmniejsza tolerancję glukozy," i bez wątpienia wyjaśnia większą częstość występowania cukrzycy u kobiet. Podczas gdy większość kwasów tłuszczowych hamuje utlenianie glukozy bez natychmiastowego hamowania glikolizy, kwas palmitynowy jest niezwykły, w jego hamowaniu glikolizy i produkcji mleczanów bez hamowania utleniania. Zakładam, że ma to w dużej mierze do czynienia z jego ważną funkcją w kardiolipinie i oksydazie cytochromowej."

"... Mniej problemów mitochondrialnych będzie uważanych za dziedziczone, ponieważ rozwijamy integralną perspektywę sposobów, w jakie fizykologia mitochondrialna jest zakłócona. Kwas palmitynowy, który jest głównym składnikiem kardiolipiny, która reguluje główny enzym oddechowy, zostaje przesiedlony przez wielonienasycone tłuszcze w miarę starzenia się. Miedź jest zwykle tracona z tego samego układu enzymatycznyego, a stan wody zmienia się wraz ze zmianą procesów energetycznych."
"... Terapeutycznie, nawet silne toksyny, które blokują enzymy glikolityczne mogą poprawić funkcje w różnych zaburzeń organicznych "związane z" (spowodowane) nadmiernej produkcji kwasu mlekowego. Niestety, toksyna, która stała się standardowym w leczeniu kwasicy mleczanowej - kwasu dichlorooctowego - jest rakotwórczy, i ostatecznie produkuje uszkodzenie wątroby i kwasicę. Ale kilka terapii nietoksycznych może zrobić to samo: Palmitynian (utworzony z cukru pod wpływem hormonu tarczycy, i znajdujący się w oleju kokosowym), witamina B1, biotyna, kwas liponowy, dwutlenek węgla, tarczyca, nalokson, acetazolamid, na przykład. Progesteron, blokując destrukcyjny wpływ estrogenów na mitochondria, plasuje się wraz z h.tarczycy i dietą wolną od tłuszczów wielonienasyconych, ze względu na znaczenie w utrzymaniu mitochondriów."

Aspiryna, mózg, i rak
http://raypeat.com/articles/nutrition/aspirin.shtml

"... Aktywność oddechowa mitochondriów zmniejsza się, gdy wielonienasycone oleje zastępują kwas palmitynowy, a zmiana ta odpowiada przez całe życie spadkowi tempa metabolizmu danej osoby. W starszym wieku średnia długość życia danej osoby w dużym stopniu zależy od ilości tlenu, który może być używany. Kiedy mitochondria nie mogą intensywnie używać tlenu, komórki muszą polegać na nieefektywnej glikolizie dla swojej energii."

Starzejące się oczy, oczy niemowląt i pobudliwe tkanki
http://raypeat.com/articles/articles/aging-eyes.shtml

"... Oksydaza cytochromu jest jednym z enzymów uszkodzonych przez stres i niebieskie światło, i aktywowany lub przywrócony przez czerwone światło, h.tarczycy i progesteron. Jest to enzym zaierający miedź, więc prawdopodobnie zostanie uszkodzony przez nadmiar żelaza. Jest najbardziej aktywny, gdy jest to związane z mitochondrialnym lipidem, kardiolipiną, który zawiera nasycony kwas palmitynowy; zastąpienie wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi obniża jego aktywność. Funkcja mitochonrialna w ogóle jest zatruta przez nienasycone tłuszcze, zwłaszcza kwas arachidonowy i DHA."

Glikoliza hamowana przez palmitynian – Functional Performance Systems (FPS)
http://www.functionalps.com/blog/2012/0 ... palmitate/

Kilka osób na forum i przez e-mail zakwestionowały ten widok wielokrotnie, twierdząc, że palmitynian jest szkodliwy dla zdrowia i w przypadku oporności na insulinę i potencjalnie cukrzycy. Poniższe badania pokazują, że palmitynian jest w rzeczywistości inhibitorem utleniania kwasów tłuszczowych i działa podobnie do leków, takich jak Mildronate / Meldonium, i faktycznie poprawia utlenianie glukozy (jak Peat powiedział). Mechanizmem działania jest wzrost poziomu Malonyl-CoA, który hamuje aktywność enzymu CPT, i jako taki obniża utlenianie kwasów tłuszczowych. Leki, które hamują CPT wywołują  wściekłość teraz w leczeniu cukrzycy, CVD, a zwłaszcza raka, ale niestety istniejące leki, takie jak Etomoxir, Oxfenicine, i Perhexiline mają poważne toksyczności i spowoduje więcej szkód niż pożytku.

Inhibitory utleniania kwasów tłuszczowych – Wikipedia,
https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_aci ... inhibitors

Ponadto napisałem kilka innych wątków pokazujących, że palmitynian jest w stanie silnie hamować progresję raka wątroby i podwaja metabolizm oksydacyjny.

Kwas palmitynowy (palmitynian) silnie zwiększa metabolizm oksydacyjny
https://raypeatforum.com/community/thre ... ism.17975/
Kwas palmitynowy (palmitynian) dramatycznie hamuje postęp raka wątroby
https://raypeatforum.com/community/thre ... ion.17974/

Dlatego posiadanie dostępu do dietetycznego, bezpiecznego inhibitora CPT (jak palmitynian) jest tak cenną opcją. Efekty w badaniu były obserwowane w stężeniach osiągalnych w dawkach około 3g u ludzi. Ponadto, jak widać na załączonym zrzucie ekranu, palmitynian hamuje utlenianie kwasów tłuszczowych nawet o 90%! Ten poziom hamowania to jest coś, co ani inhibitory CPT (powyżej) ani leki takie jak Mildronate są znane jako niezdolne. Niestety, aby zaobserwować te efekty, potrzebna była długotrwała ekspozycja na palmitynian (do 20 h). Biorąc pod uwagę, że kwas palmitynowy jest zwykle szybko metabolizowany i nie pozostanie nienaruszony nigdzie blisko 20h, ester palmitynowy, jak palmitynian metylu (który jest odporny na metabolizm i ma znacznie dłuższy okres półtrwania) może być w stanie osiągnąć te efekty w znacznie niższych dawkach. Ale nawet regularne spożywanie palmitynianu kilka razy dziennie powinny nadal wywierać pewne hamowanie na utlenianie kwasów tłuszczowych, a tym samym poprawić metabolizm glukozy, ze wszystkimi związanymi z tym korzyści dla zdrowia.


Palmitynian-pośredniczy w zmianach w metabolizmie kwasów tłuszczowych w szczurzych kardiomiocytach noworodków . - PubMed - NCBI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/107 ... t=Abstract
[...]

Re: Woda

" Woda o zmniejszonej ilości deuteru
Na dużych wysokościach woda zawiera mniej deuteru, ponieważ jako cięższa opada wcześniej na niższych terenach. Czy to jest kolejna przyczyna długowieczności zależna od wysokości?[...]

https://www.drcowansgarden.com/blogs/ne ... vegetables

translator

Tom Cowan, M.D.

Dwa badania opublikowane w głównych recenzowanych czasopismach medycznych w ciągu ostatniej dekady powinny, moim zdaniem, stanowić przełom w stosowaniu medycyny naturalnej w leczeniu chorób przewlekłych. Pierwszy z nich, opublikowany w The Journal of Cancer Therapy w 2011 r., Wykazał, że mężczyźni z rakiem gruczołu krokowego w stadium 4, którzy pili wodę zubożoną w deuter, mieli średni czas przeżycia 11,02 lat w porównaniu z normami historycznymi wynoszącymi około 18 do 24 miesięcy. Drugie badanie, opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Medical Hypothesis w 2016 r., wykazało, że dieta ketogeniczna poprawia wytwarzanie energii komórkowej ze względu na zdolność metabolizowanych tłuszczów do wytwarzania wody zubożonej w deuter w tkankach.

[...]

Chociaż deuter występuje naturalnie we wszystkich wodach, nie można go włączyć w zdrową żelopodobną strukturę, którą tworzy woda w naszych ciałach; dlatego, gdy deuter osiągnie pewne stężenie w naszych komórkach, nasza zdolność do generowania energii spada. Ponadto, wraz ze wzrostem poziomu deuteru, nasze mitochondria zaczynają słabo funkcjonować, a nasze składanie białka / DNA zaczyna się rozpadać. Wady te są coraz częściej związane z takimi chorobami jak cukrzyca, rak, choroba Alzheimera i choroby serca, by wymienić tylko kilka. Najważniejsze? Wzrost poziomu deuteru w wodzie w naszych komórkach jest cechą charakterystyczną starzejącego się, niszczącego ciała.

Ekscytującym odkryciem tych badań jest to, że aktywna próba zmniejszenia poziomu deuteru w naszym ciele ma głęboki wpływ na powyższe choroby i starzenie metaboliczne. Dwa główne sposoby obniżenia poziomu deuteru to picie wody zubożonej w deuter (więcej na ten temat w przyszłym blogu) i spożywanie diety, w której przeważającym pokarmem są tłuszcze karmione trawą i szeroka gama warzyw, zwłaszcza zielonych warzyw . Okazuje się, że chloroplasty w liściach roślin wydalają deuter z ich tkanek, pozostawiając je naturalnie zubożone w deuter. Kiedy każde zwierzę zjada dietę opartą na zielonych liściach, czyli zwierzętach karmionych trawą lub ludziach jedzących zielenie, staje się naturalnie zubożona w deuter i nasycona wodorem. Stan ten jest przeciwieństwem starzenia się metabolicznego i jest prawdopodobnie molekularną podstawą podejścia dietetycznego, które opisuję w artykule Jak (i dlaczego) jeść więcej warzyw.

Oczywiście w przypadku odwodnienia warzywa tracą wodę; zubożona w deuter natura tkanki roślinnej nie zmienia się jednak wraz z odwodnieniem.

Historia wody zubożonej w deuter to jeszcze jeden powód, dla którego dieta Tradycji Odżywczych, zawierająca duże ilości trawionych tłuszczów zwierzęcych i tłustych mięs organowych, zmieszanych z szeroką gamą organicznych, biodynamicznych lub dzikich zieleni, powinna być podstawą dla wszystkich zdrowe podejście do jedzenia.

https://www.dancingwithwater.com/deuter ... hat-is-it/

Is it Possible to Prepare Deuterium Depleted Water at Home?
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/610922"

Szeroki temat, o wiele więcej czynników, toksyny, mikrobiom, stres już pozostawiam.

zaloguj się by móc komentować

klon @cedric 11 listopada 2021 21:20
11 listopada 2021 21:56

 Może w formie eseju, notki powyższe dane zaprezentować Nawigator mógłby? 

zaloguj się by móc komentować

cedric @klon 11 listopada 2021 21:56
11 listopada 2021 22:03

Mam już ciężką głowę i  nie nadaję się do opracowywania tego kwieciście , filozoficznie. 

zaloguj się by móc komentować

handlarz @deszcznocity
11 listopada 2021 22:08

po pobieznej lekturze, czy 1/ przeczy 2/?

1/

Ekscytującym odkryciem tych badań jest to, że aktywna próba zmniejszenia poziomu deuteru w naszym ciele ma głęboki wpływ na powyższe choroby i starzenie metaboliczne. Dwa główne sposoby obniżenia poziomu deuteru to picie wody zubożonej w deuter (więcej na ten temat w przyszłym blogu) i spożywanie diety, w której przeważającym pokarmem są tłuszcze karmione trawą i szeroka gama warzyw, zwłaszcza zielonych warzyw . Okazuje się, że chloroplasty w liściach roślin wydalają deuter z ich tkanek, pozostawiając je naturalnie zubożone w deuter. Kiedy każde zwierzę zjada dietę opartą na zielonych liściach, czyli zwierzętach karmionych trawą lub ludziach jedzących zielenie, staje się naturalnie zubożona w deuter i nasycona wodorem. 

2/

 Stan ten jest przeciwieństwem starzenia się metabolicznego i jest prawdopodobnie molekularną podstawą podejścia dietetycznego, które opisuję w artykule Jak (i dlaczego) jeść więcej warzyw.

Oczywiście w przypadku odwodnienia warzywa tracą wodę; zubożona w deuter natura tkanki roślinnej nie zmienia się jednak wraz z odwodnieniem.

Historia wody zubożonej w deuter to jeszcze jeden powód, dla którego dieta Tradycji Odżywczych, zawierająca duże ilości trawionych tłuszczów zwierzęcych i tłustych mięs organowych, zmieszanych z szeroką gamą organicznych, biodynamicznych lub dzikich zieleni, powinna być podstawą dla wszystkich zdrowe podejście do jedzenia.

 

zaloguj się by móc komentować


cedric @handlarz 11 listopada 2021 22:09
11 listopada 2021 22:37

D2O jest cięższe , mniej jej w w chmurach (wolniej paruje, szybciej opada), rzadsza w wodach górskich.

Rośliny chętniej odparowują D2O przez aparaty szparkowe. D2O jest toksyną mitochondrialną

Różne butelkowane wody z lodowców mogą mieć działanie prozdrowotne, ale są drogie. 

Re: Mitochondria, nasze generatory energii

" Ostatnio mechanizm tego efektu wyszedł na światło dzienne. Okazuje się, że deuter jest swoistą toksyną dla czegoś zwanego syntetazą ATP, który jest ostatnim etapem produkcji ATP w mitochondriach. ATP, zwykle określana jako cząsteczka energii układów ssaków, jest, jak wyjaśniam w mojej książce na temat raka, faktycznie kluczową substancją, która pozwala na strukturyzację wody w cytoplazmie naszych komórek. Bez ATP podstawowe procesy życiowe - wszystkie oparte na tej ustrukturyzowanej wodzie wewnątrzkomórkowej - zaczynają się pogarszać. To pogorszenie produkcji ATP prowadzi nieuchronnie do chorób związanych z wiekiem, neurodegeneracji i utraty energii, która, jak błędnie mówimy, jest spowodowana starzeniem się. Obniżenie poziomu deuteru w naszych tkankach jest prawdopodobnie najgłębszą interwencją, jaką znamy, aby odwrócić ten spadek.

Od czasu, gdy moja książka na temat raka, Cancer and the New Biology of Water, została opublikowana kilka miesięcy temu, wiele firm opracowało komercyjnie dostępną wodę zubożoną w deuter (DDW). Tak się nie stało, kiedy ukazała się książka, więc to, co trudno było uzyskać trzy miesiące temu, stało się znacznie łatwiejsze."

Re: Woda

" Znaczenie deuteru
Laszlo Boros jest profesorem pediatrii na UCLA i ekspertem w dziedzinie deuteromiki, „nauki o autonomicznej dyskryminacji deuteru w przyrodzie”. 4 Po przeczytaniu jednego z artykułów Seneff skontaktował się z nią, sugerując, aby zajrzała do deuteru.

„Byłam zachwycona i od razu dostrzegłam związek z glifosatem” - mówi. „To było rok temu, w grudniu, i od tamtej pory czytałem wszystko, co mogłam na temat deuteru i podłączałem go do glifosatu. To po prostu zadziwiające, co znalazłem, a nawet ostatecznie [łącząc to] z COVID-19.

To był dla mnie całkiem rok, jeśli chodzi o znaczące przełomy w moim zrozumieniu tego, jak działa metabolizm i jak go psuje glifosat, a następnie dlaczego nie jesteśmy w stanie skutecznie radzić sobie z COVID-19 ”.

W normalnej fizjologii komórki, w szczególności mitochondria, pomagają zubożać organizm w deuter. Deuter jest naturalnie występującym izotopem wodoru. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, deuter jest również znany jako ciężki wodór, ponieważ oprócz protonu i elektronu w atomie wodoru zawiera neutron.

Pod warunkiem, że twoja komórka jest zdrowa, zawiera enzymy zubożające deuter i organelle, które pomagają usunąć deuter z komórek. Jeśli twoje mitochondria zostaną uszkodzone przez glifosat, nie będą w stanie prawidłowo usunąć deuteru.

Deuter jest jak żelazo, ponieważ jest zarówno niezbędny w odpowiednich ilościach, jak i toksyczny w nadmiarze. Wodór jest najmniejszym atomem i zdecydowanie najpowszechniejszym atomem w organizmie. Deuter, będący ciężkim wodorem, ma jeden dodatkowy neutron, oprócz normalnego protonu i elektronu, które ma zwykły wodór.

Teraz twoje komórki są otoczone wodą strukturalną, która jest naładowana ujemnie i przyczynia się do produkcji energii w organizmie poprzez dostarczanie wodoru zubożonego w deuter do lizosomów i mitochondriów. Ustrukturyzowana woda jest utrzymywana przez siarczany, co sprawia, że ​​siarczany są niezwykle ważne dla zdrowia. Siarczan jest dysfunkcjonalny przez glifosat, który z kolei niszczy wodę strukturalną, powodując upośledzenie produkcji energii w komórce.

„Mitochondria mają [a] membranę, która ma część wewnątrz błony, która jest naprawdę bardzo ważna” - mówi Seneff. „Tam właśnie masz te protony i naprawdę nie chcesz, aby były to deuterony. To właśnie przyniósł mi Laszlo ”.

Jak Twoje ciało tworzy wodę zubożoną w deuter
Śródbłonkowy NOS (eNOS) wytwarza tlenek azotu (NO), a każda cząsteczka NO, którą wytwarza, wytwarza dwie cząsteczki wody, które są zubożone w deuter. Stephanie uważa, że ​​NO wytworzony przez eNOS może działać jako sygnał, że powstała woda zubożona w deuter. Co ciekawe, w procesie zapalnym powstaje również woda zubożona w deuter.

„Stan zapalny istnieje nie bez powodu, a powodem jest produkcja wody zubożonej w deuter” - mówi Seneff. „Dzieje się tak dlatego, że mitochondria zawodzą w swoim zadaniu polegającym na wytwarzaniu własnej wody zubożonej w deuter, którą częściowo uzyskują poprzez wodę strukturalną z siarczanu przez enzymy, które są wysoce wykwalifikowane w wyborze wodoru zamiast deuteru…

NADH i NADPH są również fascynujące. Śledziłam je przez wszystkie białka. Są interesujące, ponieważ są nośnikami tego wspaniałego wodoru, który nie jest deuterem. Kiedy prześledzisz, co i gdzie się dzieje, zdajesz sobie sprawę, że cytoplazma wytwarza NADH i przekazuje go mitochondriom.

Mitochondria pobierają następnie ten atom wodoru (H) i wyrzucają go w przestrzeń międzybłonową. Tak więc cały proces kończy się upewnieniem się, że przestrzeń międzybłonowa to H [wodór], a nie D [deuter].

Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ wtedy te protony, gdy już się nagromadzą, wracają przez pompę ATPazy [syntazy ATP]. Jeśli są deuteronami, zniszczą pompę… Uwalniasz reaktywne formy tlenu [które] ją niszczą i oczywiście nie możesz wytworzyć ATP ”.

Dla wyjaśnienia, pompa syntazy ATP działa jak minisilnik. Kiedy przechodzi przez niego atom wodoru z jednym protonem, działa on bezbłędnie i generuje ATP. Jeśli dostanie się do niego deuter, który ma jeden neutron i jeden proton, co czyni go dwukrotnie większym niż wodór, rozbija motor.

Co ciekawe, deuter jest naturalnie wszędzie, ale twoje ciało opracowało skomplikowany sposób, aby uczynić go nieszkodliwym, zatrzymując go w wodzie strukturalnej, gdzie jest to korzystne, ponieważ faktycznie wspiera tworzenie wody strukturalnej.

Problemy pojawiają się, gdy nie możesz wyprodukować wystarczającej ilości wody strukturalnej, aby wszystko sekwestrować. Następnie deuter się rozluźnia, powodując dysfunkcję mitochondriów, upośledzając produkcję energii i przyczyniając się do przewlekłej choroby."

Re: Stwardnienie rozsiane

"Czy SM jest chorobą związaną z deuterem?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3722885/

Re: Woda

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciężka_woda
"Właściwości chemiczne wody ciężkiej są niemal takie same jak zwykłej wody, z wyjątkiem jej zdolności do tworzenia wiązań wodorowych (tworzy silniejsze wiązania) i polaryzacji wiązań tlen – wodór (deuter), co skutkuje m.in. nieco wyższym pH. Woda ciężka znacząco różni się natomiast od zwykłej wody pod względem fizycznym. Ma o kilka stopni wyższą temperaturę wszystkich przemian fazowych, większą gęstość, inny moment dipolowy, inne przewodnictwo elektryczne i pojemność cieplną.

Wpływ wody ciężkiej na żywe organizmy[edytuj kod]
Z fizykochemicznego punktu widzenia woda ciężka niewiele różni się od wody „zwykłej”. Te niewielkie różnice są jednak istotne dla żywych organizmów. W biopolimerach takich jak białka czy kwasy nukleinowe, deuterowanie (czyli wymiana izotopowa wodoru na deuter) powoduje nieznaczny spadek energii wiązań wodorowych. Jest to znany w przyrodzie efekt Ubbelohdego.

Różnica w aktywności wodoru i deuteru w żywych organizmach ma źródło w efektach dynamicznych oddziaływań kooperatywnych, które prowadzą do występowania efektów samoorganizacji izotopowej w układach wiązań wodorowych. Samoorganizacja H/D prowadzi do tego, że deuter niechętnie „wchodzi” np. do DNA organizmów żywych.

Wpływ na zwierzęta[edytuj kod]
Eksperymenty na myszach, szczurach i psach[5] pokazały, że zawartość 25% deuteru powoduje (czasem nieodwracalną) bezpłodność, ponieważ gamety i zygoty nie mogą się rozwijać. Wysokie stężenia ciężkiej wody (90%) gwałtownie zabijają ryby, kijanki, płazińce i muszki owocowe. Ssaki (np. szczury) otrzymujące do picia ciężką wodę umierają po tygodniu, kiedy zawartość deuteru osiąga 50%. Przyczyną śmierci, podobnie jak w zatruciu cytotoksycznym (np. podczas chemioterapii) i ostrej chorobie popromiennej, wydaje się być ogólne zahamowanie podziałów komórkowych. Ciężka woda jest bardziej toksyczna dla komórek nowotworowych niż zdrowych, jednak stężenia wymagane dla skutecznego działania są zbyt wysokie dla zastosowań terapeutycznych[5]. Podobnie jak w chemioterapii, ssaki zatrute D
2O umierają w wyniku niewydolności szpiku kostnego (krwotoki i infekcje) i zaburzeń funkcji jelit (biegunka i utrata płynów).

Prokariotyczne organizmy, takie jak bakterie, u których deuter nie powoduje problemów z mitozą, mogą rozwijać się przy całkowitym zastąpieniu wodoru przez deuter, również w białkach i DNA[5]. Pełne zastąpienie zwykłych izotopów cięższymi stabilnymi jest możliwe u organizmów wyższych w przypadku innych pierwiastków (13C, 15N, 18O), ale nie wodoru."

Re: NOWOTWORY

W „Cancer and the New Biology of Water” dr Thomas Cowan wyjaśnia, dlaczego rak nie jest problemem onkogenów, a raczej problemem dotyczącym cytoplazmy - strukturyzowanej wody - komórki

Re: SEN

"https://en.wikipedia.org/wiki/Deuterium
"Spowolnienie oscylacji dobowych
Wykazano, że deuter wydłuża okres oscylacji zegara dobowego po podaniu szczurów, chomików i dinoflagellates Gonyaulax. [41] [42] [43] U szczurów przewlekłe spożycie 25% D2O zakłóca rytm dobowy poprzez wydłużenie dobowego okresu rytmu zależnego od jądra suprachiasmatic w podwzgórzu mózgu[ Eksperymenty na chomikach potwierdzają również teorię, że deuter działa bezpośrednio na jądro suprachiasmatic, aby wydłużyć wolny okres dobowy[ [46]"

Re: rak prostaty

https://selfhacked.com/blog/deuterium-depleted-water/

translator

W badaniu klinicznym na 44 pacjentach z rakiem prostaty dodanie wody zubożonej w deuter (DDW) do standardowego leczenia [R +]:

Zwiększono prawdopodobieństwo częściowego sukcesu leczenia o 7 (7 vs. 1 pacjent)
Zmniejszona objętość prostaty
Złagodzone nieprzyjemne objawy moczu
Ogranicz poziomy PSA, markera postępu choroby
Zwiększono 1-letnie przeżycie 4,5 razy (2 vs. 9 zgonów)
Ten sam zespół badawczy przeprowadził badanie obserwacyjne na 91 pacjentach z rakiem prostaty (46 z przerzutami), którzy spożywali wodę zubożoną w deuter. Ich średni czas przeżycia wynosił 11 lat, ale nie jest pewne, czy DDW przyczynił się do wyników [R +]."

https://www.amazon.com/Defeating-Cancer-Biological-Deuterium-Depletion/dp/0759692610

zaloguj się by móc komentować

chlor @cedric 11 listopada 2021 22:37
12 listopada 2021 20:05

Nie wiem, nie znam się. W każdym razie jeśli ktoś nie lubi deuteru powinien za każdym razem całkiem wylewać wodę z czajnika i gotować świeżą. Wielokrotne gotowanie wody podwyższa w niej zawartość cieżkiej wody. W ten sposób między innymi produkuje się cieżką wodę (tlenek deuteru).

 

zaloguj się by móc komentować

zaloguj się by móc komentować